استاندارد BRC - مدیریت ایمنی مواد غذایی در بسته بندی مواد غذایی
با توجه به اهمیت زیاد ایمنی مواد غذایی موسسه های معتبر در سراسر جهان اقدام به تدوین استاندارد در این زمینه کرده اند که از معروف ترین آنها استاندارد( BRC(British Retail Consortium می باشد.
سابقه استانداردBRC به سال 1996 در کشور انگلستان برمی گردد. این استاندارد از سال 2003 میلادی به نام استاندارد جهانی غذا(The BRC Global Standard- Food) ) مورد استفاده تولید کنند گان مواد غذایی در کشور های اروپایی قرار گرفت.
این استاندارد اروپایی با تکیه بر کیفیت و در نظر گرفتن بهداشت در زنجیره تولید فرآورده های غذایی، سلامت و ایمنی مواد غذایی را تضمین می کند.
در ممیزی این استاندارد، الزامات سیستم های HACCP ( Hazard analysis and critical control points )، مدیریت کیفیت، استانداردهای زیست محیطی، کنترل فراورده ها، کنترل فرایند و نیز الزامات پرسنلی در محیط کار یا محل های فرآوری غذا مورد بررسی قرار گرفته و گواهینامه BRC برای سازمان ها و محصولات تولیدی شان صادر می گردد. HACCP سیستمی نظام مند است که به کسب و کارهای فعال در زنجیره مواد غذایی، کمک می کند تا خطرهای ویژه را شناسایی و اقدامات لازم برای اطمینان از ایمنی مواد غذایی را کنترل کنند.
این استاندارد برای تمامی کسب و کارهای حوزه مواد غذایی بدون توجه به اندازه (کوچک یا بزرگی) و یا پیچیدگی آن ها تعبیه شده است. البته الزامات آن بیشتر برای سازمان ها و شرکت های معتبری نوشته شده است که یا تولیدکننده خرده فروش و یا تامین کننده مواد غذایی برای فروشگاه های زنجیره ای بریتانیا هستند.
مزایای پیاده سازی سیستم BRC در سازمان:
• نشانه توجه و تعهد تولید کننده به سلامت مصرف کننده است
• استاندارد BRC هم استاندارد سازمان تولیدکننده و هم استاندارد محصول است
• افزایش رضایت مشتریان
• نشان دهنده كیفیت ، ایمنی، صلاحیت و كارایی در انجام فرایند تولید،بسته بندی و توزیع
استاندارد BRC، استانداردی است که برای تولید کنندگان و تاسیسات مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این گواهینامه معمولا برای پردازش مواد غذایی و همچنین بسته بندی، کشتارگاه، کنسرو سازی و شرکت های پذیرایی صادر می شود. این استاندارد، مطابق انتظارات مشتری، قوانین سلامت غذا و شرایط تولید قانونی است.
هدف استاندارد BRC
هدف اصلی استاندارد BRC ایجاد یک ساختار بین المللی شناخته شده است که استانداردهای ایمنی مواد غذایی را پوشش می دهد. همچنین این استاندارد حامی توسعه ایمنی مواد غذایی در سراسر جهان است. استانداردBRCبا هدف ارزیابی و شناسایی و پیشگیری از خطرات احتمالی در صنایع غذایی بنا شده است. این استاندارد برای کلیه تولید کنندگان و توزیع کنندگان مواد غذایی صرف نظر از اندازه سازمان کاربرد دارد.
گواهینامه مواد غذایی BRC به طور عمده موارد زیر را پوشش می دهد
شاخص های گواهی BRC
گواهینامه BRC چه مواردی را پوشش می دهد
این استاندارد به هفت بخش تقسیم می شود:
1 - تعهد مدیریت ارشد و بهبود مستمر
مدیران ارشد شما باید متعهد به اجرا و بهبود مستمر فرآیندهای ایمنی مواد غذایی سازمان باشند.
2-برنامه ایمنی مواد غذایی – HACCP
داشتن یک برنامه تجزیه و تحلیل خطر و کنترل بحران
3- سیستم مدیریت کیفیت و ایمنی مواد غذایی
شما باید از سیستمی پیروی کنید که بتواند محصولات ایمن و سالم تولید کند ، انتظارات مشتریان را برآورده سازد و از آموزش صحیح کارکنان اطمینان حاصل کند.
مکانی که مواد غذایی را در آن تولید میکنید باید با توجه به استانداردها نگهداری شود. سازمان شما همچنین باید الزامات مربوط به کنترل آفات را رعایت کند.
5- کنترل محصول
برای اینکه محصولات شما ایمن در نظر گرفته شوند، باید نشان دهید که مواردی مانند آزمایش محصول را به طور صحیح مدیریت می کنید.
6- کنترل فرآیند
شما باید برنامه HACCP را روز به روز اجرا کنید و رویه های مؤثری را برای اطمینان از کیفیت محصولات خود در پیش بگیرید.
7- پرسنل
این بخش از استاندارد شامل آموزش ، لباس محافظ و بهداشت است.
تفاوت استانداردهای ایزو 22000، BRC و IFS
بر خلاف چارچوب BRC و IFS، استاندارد ISO 22000 براساس نتایج و روش ها استوار است.این استاندارد در سال 2005 و پس از BRC و IFS ایجاد شده است ک در سال 2018 مجددا مورد بازنگری قرار گرفته است. پس بالطبع الزامات ذکر شده در دو استاندارد پیشین را به منظور رسیدن به هدف”ایمنی غذا برای مصرف کننده ” را در بر میگیرد.
استانداردهای BRC و IFS بویژه در صنایع غذایی و کسانی که می خواهند با توزیع کنندگان کار کنند، کاربرد دارد اما در استاندارد ایزو 22000 هر کسی که در زنجیره غذایی دخیل است ، می بایست این الزامات را رعایت نماید.( از مزرعه تا چنگال)
پس شما اگر بتوانبد استاندارد ایزو 22000 را استقرار دهید ، می توانید هر کاری را انجام دهید!
این استاندارد بین المللی مربوط به همه کسانی است که در زنجیره غذایی دخیل هستند. ایزو 22000 یک وظیفه را برای نتایج ارائه می دهد نه روش هایی برای اطمینان از ایمنی مواد غذایی. این یک رویکرد داوطلبانه است که بر اساس الزامات جمعی و بین المللی است.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر با مشاوران واحد بین الملل سهاطوس در ارتباط باشید.