Logo
Knowledge base
London Chamber Knowledge base
Logo
صادرات محصولات معدنی فلزی

بر اساس آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران، اقلام معدنی فلزی اعم از مواد و محصولات معدنی فلزی به ارزش ۴ هزار و ۶۳۱ میلیون دلار و به وزن تقریبی 2.18 میلیون تن در ۷ ماه نخست سال جاری صادر شد و این در حالی است که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۷ از نظر ارزشی 6.16 درصد و از جهت وزنی 7.20 درصد رشد را داشته است.

 تفاوت نرخ رشد صادرات ارزشی و وزنی بعضاً ناشی از برآیند کاهش و افزایش قیمت‌ صادراتی مواد و محصولات معدنی فلزی در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته یا رشد بیشتر صادرات محصولات با ارزش افزوده کمتر است، به گونه ای که در دوره مذکور متوسط قیمت صادراتی اقلام منتخب مانند سنگ و کنسانتره آهن، محصولات تخت نورد شده فولادی، کاتد مس، شمش آلومینیوم و شمش سرب روند صعودی داشته و از سوی دیگر متوسط قیمت صادراتی سنگ و کنسانتره مس، شمش فولاد، فرو آلیاژها، محصولات طویل فولادی، لوله و پروفیل فولادی، شیر آلات بهداشتی و شمش روی در مقایسه با ۷ ماهه سال ۹۷ روند کاهشی داشته است.

در ۷ ماهه سال جاری، شمش فولادی با یکهزار و ۴۱۸ میلیون دلار به وزن سه هزار و ۷۴۲ هزارتن نخستین کالای صادراتی بخش معدنی فلزی بوده و پس از آن سنگ و کنسانتره آهن با ۶۸۳ میلیون دلار، محصولات طویل فولادی با ۶۶۸ میلیون دلار، کاتد مس با ۴۷۵ میلیون دلار، محصولات تخت نورد شده فولادی با ۲۴۹ میلیون دلار، شمش روی با ۱۹۱ میلیون دلار و سنگ و کنسانتره مس با ۱۴۴ میلیون دلار از بالاترین ارزش صادرات برخوردار بوده اند.

رئیس گروه معدن و صنایع معدنی عنوان کرد: هفت محصول صادراتی مذکور در مجموع 7.82 درصد صادرات کل محصولات معدنی فلزی ۷ ماهه ۹۸ را به خود اختصاص داده اند.

وی در ادامه گفت: اقلام معدنی فلزی ایران به ده کشور چین با رقم یکهزار و ۵۶۸ میلیون دلار، عراق با رقم ۵۱۱ میلیون دلار، اندونزی با رقم ۵۱۴ میلیون دلار، تایلند با رقم ۳۴۸ میلیون دلار، ترکیه با رقم ۳۳۴ میلیون دلار، افغانستان با رقم ۲۰۱ میلیون دلار، امارات متحده عربی با رقم ۱۵۶ میلیون دلار، عمان با رقم ۱۴۰ میلیون دلار، پاکستان با رقم ۱۱۹ میلیون دلار و غنا با رقم ۱۱۸ میلیون دلار صادر شده که در مجموع 6.86 درصد از کل صادرات این بخش را شامل می‌شود.

مکری همچنین از رشد صادرات این محصولات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد و اظهار داشت: صادرات محصولات معدنی فلزی ایران طی ۷ ماهه سال جاری از بین بازارهای هدف اصلی به چین با ۱۵۰ درصد، اندونزی با ۱۳۵ درصد، پاکستان با ۳۹۶ درصد و ترکیه با ۱۳ درصد رشد مواجه بوده‌ است.

رئیس گروه معدن و صنایع معدنی در خصوص محدودیت‌های داخلی مقرر بر صادرات مواد و محصولات معدنی، به ویژه فلزات، از ابتدای سال ۹۷ اشاره کرد و گفت: صادرات مشروط به عرضه محصول در بورس کالا و سهمیه بندی میزان صادرات اقلام فلزی به عنوان یکی از موارد موثر بر کاهش صادرات برخی اقلام است.

وی اظهار داشت: الزام به تأمین نیاز صنایع پایین دست به مواد اولیه تولید داخل، اتخاذ تصمیمات مقطعی یا قطعی در ارتباط با کنترل صادرات بدون مقدمه و مشورت با ذینفعان، هر چند کوتاه مدت و بعضاً بلند مدت، عدم ثبات مقررات حاکم بر صادرات اقلام معدنی فلزی و همچنین عوامل و موانع ناشی از تحریم ناعادلانه علیه کشورمان، از جمله مشکلات بانکی، حمل و نقل فشار تحمیلی بعضی کشورها بر برخی از بازارهای صادراتی کشورمان در راستای تحریم، از مواردی است که تأثیر جدی بر عدم امکان پیشبرد اهداف و برنامه‌های صادراتی کشور در این بخش داشته اند.

 

گفتنی است، در بین اقلام معدنی فلزی صادر شده طی دوره مذکور، بیشترین سهم کالا- بازار به ترتیب متعلق به بازارهای چین به ارزش ۶۷۳ میلیون دلار سنگ و کنسانتره آهن، ۴۰۸ میلیون دلار کاتد مس، ۱۲۷ میلیون دلار سنگ و کنسانتره مس، ۵۷ میلیون دلار شمش روی و ۲۰۷ میلیون دلار شمش فولادی، اندونزی به ارزش ۵۰۳ میلیون دلار شمش فولاد، افغانستان به ارزش ۱۱۹ میلیون دلار محصولات طویل فولادی، عراق به ارزش ۲۱۴ میلیون دلار محصولات طویل فولادی، ۶۵ میلیون دلار محصولات تخت فولادی و ۴۵ میلیون دلار لوله و پروفیل فولادی، ترکیه به ارزش ۹۳ میلیون دلار شمش روی، ۷۷ میلیون دلار محصولات طویل فولادی، ۲۰ میلیون دلار فرو آلیاژ و ۴۲ میلیون دلار شمش آلومینیوم، تایلند به ارزش ۳۱۱ میلیون دلار شمش فولاد، ۳۷ میلیون دلار محصولات تخت فولادی و پاکستان به ارزش ۱۰۶ میلیون دلار محصولات طویل فولادی بوده است.

لیست اقلام صادراتی معدنی و فلزی

۱

فولاد

۲

کنسانتره مس

۳

شمش آلومینیوم

۴

شمش سرب

۵

شمش روی

۶

سنگ آهن

۷

سنگ

۸

کنسانتره آهن

۹

محصولات تخت نورد شده فولادی

۱۰

کاتد مس

۱۱

فرو آلیاژها

۱۲

محصولات طویل فولادی

۱۳

لوله و پروفیل فولادی

۱۴

کیلنکر سیمان

۱۵

چینی بهداشتی

۱۶

کاشی

۱۷

سرامیک

۱۸

عقیق

۱۹

فیروزه

۲۰

سیمان

۲۱

سنگ تزئینی خام (کار نشده)

۲۲

چدن

۲۳

کلینگر

۲۴

آجر

۲۵

سنگ تزیینی کار شده

۲۶

سنگ فلز، جوش و خاکستر

۲۷

نمک

۲۸

گوگرد

۲۹

خاک و سنگ

۳۰

گچ

۳۱

آهک

۳۲

فروسیلیس

۳۳

انواع محصولات سفال

۳۴

پودر آلومینا

۳۵

زغالسنگ

۳۶

کک

۳۷

زنجیره تیتان

۳۸

کروم

۳۹

مولیبدن

۴۰

میکا

۴۱

نیکل

۴۲

طلا

۴۳

نقره

۴۴

آنتیموان

 

  

صادرات مواد معدنی بر اساس کشور ها

ردیف

نام کشور

اسامی مواد معدنی و فلزی 

1

آذربایجان

سنگ خارا (گرانیت ),بريده يا اره شده, داراي سطح صاف يا يکپارچه. سیمان ھاي پودر نشده موسوم به کلینکر

2

ارمنستان

ميله هاي آهني يافولادي. محصولات از آهن يافولادغير ممزوج تخت نوردشده . سيمان سفيد. ميله هاي گرم نورد شده ازآهن يافولاد . برج و منجنيق ا زچدن،آلياژهاي آلومينيوم

3

استرالیا

سنگ مرمر، تراورتن، رخام، بريده يا اره شده. سایر سنگھا غیر از صیقل شده، شکل داده و کار شده. کاشی و موزاییک چھار گوش

4

افغانستان

ميلگرد آجدار. تيرآهن

5

الجزایر

شمش از آهن و فولادغيرممزوج

6

اندونزی

شمش از آهن و فوالد غير ممزوج  داراي کمتر از 25 %کربن،محصولات آهني حاصل از احياء مستقيم کلوخه هاي معدني آهن؛ به شکل توده،

گلوله وحبه واشکال همانند

7

اوکراین

روي غيرممزوج محتوي 95/99تا99/99 %وزني به صورت کارنشده

8

برزیل

سنگ هاي صيقل داده شده. شمش فوالدي 

9

بنگلادش

سيمان هاي پودر نشده موسوم به کلينکر-ساير سيمان سفيد پرتلند بجز رنگ شده به طور مصنوعي

10

پاکستان

ميله هاي آهني يا فوالادي، گرم نوردشده داراي دندانه، برامدگي گودي يابعداز نورد تاب دا ده شده